Născut în 1920, în cartierul Griviţa din Bucureşti, decedat la vârsta de 76 de ani, autodidact fără studii de specialitate, a absolvit doar opt clase. Dat fiind cele precizate, Puiu menţiona cu umor într-un interviu:
„Dacă treci clasa, ai tricicletă. Mi-am dat silinţa şi am rămas repetent. Şi atunci, m-am dus la un coleg care luase menţiune, 2 cărţi. M-am dus la el şi i-am spus: acuma intrăm în vacanţă, dă-mi şi mie o carte de asta să citesc. Băiat drăguţ, mi-a dat cartea. Ce-am făcut eu cu cartea ca să iau tricicleta? Unde am ajuns, vă jur că aşa e! Am oprit un cetăţean şi i-am spus: dacă vrei matale să scrii aici elevul Călinescu - menţiune. Am ajuns cu asta acasă: nu am luat premiu, am luat menţiune. Sora mamei: mânca-l-ar tanti pe el… mama nu mai era. Păi, să mergem să luăm tricicletă (nu în ziua aia, după 2-3 zile). Ceasul rău a fost să trecem pe la şcoală, că era în drum şi am văzut pe listă REPETENT.”
Fiu al actorului Jean Tomescu, dar crescut de mama lui care a decedat la vârsta de 23 ani, când acesta avea şase ani, Puiu Calinescu a fost unul dintre cei mai talentaţi comedianţi din România. Succesul său s-a datorat deopotrivă grimaselor sale, dar şi talentului inedit de a interpreta personajele într-un mod original. Şi-a început cariera jucând în „revistele” de cinematograf care precedau proiecţia unui film. În anul 1948 a intrat în trupa de teatru de comedie Constantin Tănase. Spectacolele de pe Calea Victoriei, care umpleau sălile cu titlurile lor trăsnite (Un băiat de zahăr… ars, Trăsnitul meu drag, Idolul femeilor) au fost scrise şi interpretate de acest actor pe parcursul a zece ani.
Renumele acestuia s-a datorat unor filme, ca de exemplu: BD la mare şi la munte, Fraţii Jderi, Nea Mărin Miliardar. De asemenea, a scris şi scenarii pentru filmele La un restaurant de lux şi Informaţii gară.
Pentru mai mai multe informaţii accesaţi următoarele site-uri:
|