Stiati ca...

STIATI CA ?

  1. Cea mai mare carte postala din lume are lungimea de 6 m si latimea de 3 m. Aceasta carte postala uriasa i-a fost trimisa artistei Greta Garbo, in anul 1934 de un grup de admiratori.
  2. Prima biblie tiparita din lume, respectiv celebra biblie an 42 de randuri (Biblia Sacra Latina)  din care se mai pastreaza astazi numai 12 exemplare, a fost realizata de tipograful Gutenberg, an anul 1445.  Cartea este cunoscuta si sub numele de Biblia Mazarin, dupa numele exemplarului de la Biblioteca lui Mazarin din Paris.
  3. Dungile zebrelor sunt, ca si amprentele digitale la oameni, caracteristici absolut individuale. Este imposibil de gasit doua zebre cu aceleasi linii si cu aceeasi dispunere.
  4. Melcul de gradina are cei mai multi dinti. Numarul lor este de aproximativ 14175!
  5. Greutatea medie a creierului uman este de 1345 g?
  6. Recordul de lungime al detine balena albastra care are 33 m si o greutate de 120 de tone. Un asemenea urias poate anghiti an interval de 24 de ore o cantitate de 4-5 tone. In corpul ei circula 8000 litri de sange, pompat de o inima de 600-700 kg.
  7. De ce copacii au umbra? Foarte simplu: frunzele care sunt orientate orizontal pe directia razelor Soarelui, retin pe fata superioara lumina. Exista ansa un copac care face exceptie: eucaliptul. Frunzele eucaliptului asi andreapta muchia spre pamant iar razele fierbinti ale soarelui trec nestingherite printre ele, cazand perpendicular pe suprafata pamantului.
  8. Cea mai veche descriere a potopului lui Noe este sapata pe 6 coloane, pe una din cele 60 000 de tablite de lut ce formau biblioteca sumeriana an orasul Nippur - la 150 km de Bagdad.
  9. Celebrul romancier englez, R. Kipling, ai spunea unui prieten, an timpul primului razboi mondial: "Desigur, Mowgli a existat si povestea lui e aproape asa cum am istorisit-o eu. Bineinteles, nu se numea Mowgli. Fusese botezat Broasca. Era un vlajgan minunat cu o putere herculeana. Cum ajunsese an jungla? Cu neputinta de spus: an sudul Bengalului, unde fusese gasit Mowgli, se antampla zilnic sa dispara cate un copil. Indiscutabil, copilul traise printre lupi. Cand l-am cunoscut avea vreo douazeci de ani si nu se intorsese printre oameni decat de patru ani".
  10. Se vorbesc astazi an lume an jur de 5.000 de limbi si dialecte din care 845 de origine indiana.
  11. In mormantul unui imparat chinez din dinastia Zhongshan (475-221 a..e.n.) au fost descoperite doua vase de bronz continand... vin. Este cea mai veche bautura alcoolica descoperita in China. Vinul se afla expus intr-un muzeu din Beijing.
  12. Lacul Kivu (din Africa Ecuatoriala) poate fi considerat drept  cea mai mare "oala cu ciorba de peste" din lume? Situat la granita dintre Ruanda si Zair, lacul se anvecineaza cu vulcanul Kituno. Cand acesta erupe, lava fierbinte se scurge an lac si provoaca incalzirea puternica a apei. Dupa cum se spune, localnicii consuma pestii astfel "pregatiti", impreuna cu apa fiarta a lacului. Asadar, pe post de maestru-bucatar este, evident, Kituno, napraznicul vulcan.
  13. Rezultatul unei operatii facute de dr. Chalk la spitalul din Ontario (Canada) an luna iunie 1927: a scos din stomacul unei paciente (H.C., 42 de ani) nu mai putin de 2533 de obiecte, dintre care 947 erau diferite modele de ace.
  14. Dr. Giovanni Battista Orsenigo a exercitat profesiunea de dentist intre anii 1868-1904 (la Roma). A avut curiozitatea sa pastreze dintii pe care i-a extras de-a lungul carierei sale. Cand i-a numarat a gasit 2.000.744.
  15. O femeie urata spune: Femeile frumoase? Sunt un fel de creaturi facute pentru barbatii care n-au imaginatie.
  16. Prima turbina cu palete manata de aburi se pare ca a fost construita de italianul Giovani Branca, an 1629, iar prima masina hidraulica de ridicat apa la inaltime a fost opera englezului E. Ford, an 1646.
  17. Cel mai original muzeu al vinului se afla in Ialta. Aici sunt expune peste 50.000 de sticle de vin. Printre cele mai interesante exponate se numara o sticla de vin de Xeres din anul 1775.
  18. Primul muzeu al painii din lume se afla in orasul Ulm din Bavaria. Aici sunt expuse toate uneltele si utilajele folosite la prepararea painii, incepand cu epoca de piatra si pana in zilele noastre.
  19. Singurul muzeu din lume destinat exclusiv spaghetelor se afla an oraselul Impera din Italia. Aici sunt expuse cateva mii de sortimente, tipuri, varietati si preparate din productie proprie si internationala de de spaghete, cu indicatia modurilor de preparare si mai ales de consum.
  20. Singurul oras din lume care are un monument inchinat unui peste se afla la Ketchikan (Alaska). Monumentul, din lemn, reprezinta un somon, in memoria milioanelor de somoni care sosesc in aceasta zona pentru a-si depune ouale.
  21. Un peste (Sabalo) care traieste in apele din America de Sud si Centrala are o caracteristica deosebita: dintii sai sunt asezati pe buze.
  22. Cel mai mare pepene din lume, in greutate de 90 kg, a fost recoltat in anul 1975 in orasul Tarboro (SUA).


ShareThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...